Sol och bad

 

Med knappt 80 mil medelhavskust har Kalabriens fastland nästintill oändliga badmöjligheter. Överallt kristallklart vatten som på avstånd ser sådär inbjudande turkost ut med olika nyanser av ljus sand. Här finns allt från milslånga flacka sandstränder till undangömda, svårupptäckta enklaver av strandremsor mellan höga karga klippformationer. Lägger man därtill de Eoliska öarna och deras kontrastrika svarta lavastränder med samma storslagna variationsrikedom, inser man snart att man egentligen aldrig behöver bada på samma strand två gånger om upptäckarlusten får säga sitt.

 

Eftersom lägenheten redan ligger på en underbar strand som sträcker sig från utkanten av Pizzo och hela vägen upp till Lamezia Terme så är ju förstahandsvalet inte särskilt svårt. Stora delar av året har man stranden helt för sig själv. Perfekt för kravlösa dagar med en sommarpocket under en strandparasoll eller bara utsräckt på en badhandduk för att lämna den skandinaviska vinterblekheten bakom sig. Och för den som vill kan en joggingrunda längs havet och ett efterföljande morgondopp varmt rekommenderas. Eller varför inte en kvällstur med ett dopp i solnedgången.  

 
En bit upp längs stranden ligger Club Med med en unik tall och eukalyptusskog. Pizzo själv har ett pärlband av små stränder, varav en med dusch. Längre söderut följer den ena stranden vackrare än den andra: Vibo Marina, Briatico, Zambrone, Tropea och italienarnas egen favorit Capo Vaticano. Längre söderut fortsätter naturen att överraska och plötsligt är man inom synhåll för Sicilien. Efter Reggio Calabria rundar man sydspetsen och börjar ta sig upp längs östkusten. Denna del är betydligt fattigare än grannen i väst, men stränderna är inte inte mindre spännande för det. Däremot ska man se upp med att alldeles för tidigt på seneftermiddagen hamna i skugga då solen går ner på andra sidan bergen.